Charita Zábřeh (e-shop)

Homepage Katalog výrobků Můj účet Nákupní košík

Náhradní plnění

Náhradní plnění zákonné povinosti zaměstnávat lidi s handicapem

Podle zákona o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb. v platném znění) má každá firma či organizace, která zaměstnává více než 25 zaměstnanců, zákonnou povinnost na každých 25 pracovníků zaměstnat jednoho člověka handicapovaného (přesněji viz § 81 odst.1).

Této povinnosti se může zhostit jedním z následujících třech způsobů (§81 odst.2) nebo i jejich vzájemnou kombinací:

• sama vytvoří vhodné pracovní místo a zaměstná člověka se zdravotním postižením
  • bude spolupracovat s chráněnou dílnou, které zadá výrobní program nebo od ní nakoupí výrobky a zboží (náhradní plnění)
  • uhradí povinný odvod = pokutu do státního rozpočtu (za každé zdravotně postiženým neobsazené pracovní místo se pak jedná o 2,5 násobek průměrné měsíční mzdy ročně)

Od roku 2012 se změnou legislativy zanikla možnost vyčlenit jedno středisko v rámci větší organizace jako Chráněnou dílnu. Z toho důvodu Charita Zábřeh musela oddělit chráněné dílny do samostatné  dceřiné společnosti REPARTO Zábřeh s.r.o. Tato společnost je z 90% zřizovaná Charitou Zábřeh a z 10% Arcidiecézní Charitou Olomouc.

REPARTO Zábřeh s.r.o. je registrovaný sociální podnik,  který na dvou svých pracovištích zaměstnává více než 50% zaměstnanců se změněnou pracovní schopností, čímž splňuje podmínky uvedené v § 76 zákona č. 435/2004 Sb. Každým nákupem výrobků (nebo tak, že nám zadají dílčí práci na své zakázce) si tak firmy a organizace mohou uskutečnit tzv. náhradní plnění ve smyslu §81 odst. 2. písm. b) zákona č. 435/2004 Sb. a předejít tak platbě pokuty. Pokud potřebujete faktury za zde nakoupené výrobky uplatnit jako náhradní plnění výše uvedené povinnosti zaměstnávat lidi s handicapem, upozorněte  nás, prosím, na tuto skuktečnost v poznámce objednávky.

Při nenaplnění povinného podílu firma (v předpokladu vývoje průměrné mzdy pro rok 2012) odvede do státního rozpočtu za každého nezaměstnaného občana se zdravotním postižením pokutu přibližně 61.020 Kč, což je čistá ztráta. Jednoduchým výpočtem se přesvědčíte o výhodnosti našich dodávek. Nákupem od nás za konkurenceschopné ceny splníte nejen svoji povinnost, ale zároveň pomůžete udržet práci zdravotně postiženým spoluobčanům, kteří o ni stojí. Stáhněte si tabulku, která na konkrétním případě Vaší firmy propočte výhodnost vzájemné spolupráce

Při svém nákupu si můžete vybrat z následujícího sortimentu a produkce chráněných dílen:

• prezentační, reklamní a dárkové předměty (svíce s logem firmy, HB cukr s potiskem firmy)
  • různé ruční kompletační a dokončovací práce
Aktualizuji...